aina arki. Sekä kevään jälkeen takatalvi. Kuten meillekin tuli. Tosin se talvi tuntui ihan oikealta talvelta, aurinko paistoi ja oli kaunista, lumi loisti valkeana ja oli vieläpä pientä pakkasta. No siitä ollaan sitten taas siirrytty kesäaikaan ja tällähetkellä ulkona on kaatosade. Sain rippijuhliin tilauksen, noin kolmellekymmenelle kinkkuvoileipäkakku, täytekakku kinuskikuorrutuksella ja lusikkaleipiä. Oli ihan kiva taas tehdä kakkuja, pienen tauon jälkeen. Lusikkaleipien teosta onkin vierähtänyt jo pari vuotta.

Kinkkukakku oli se meidän tavallinen. Leivän leivoin peltileivän ohjetta hiukan soveltaen, jätin taikinan tosi löysäksi, jotta leipä olisi hiukan pehmeämpää leikata. Ja sehän onnistui. Yhdeksi kerrokseksi laitoin grahampaahtoleipää, kun peltileivän päällisestä ei ollut kakkuun. Kostutus kasvisliemellä ja täytteiksi kinkkua hienonnettuna ja maustettuna sinapilla, valkopippurilla sekä notkistukseksi kermaviiliä sekä majoneesia. Puolet seoksesta otin erilleen ja lisäsin siihen kurkkusalaattia. Yhteen väliin tuli sitten italiansalaattia. Tähän kakkuun laitoin siis vain kolme täytekerrosta. Kakun kun piti mahtua kunnolla Tupperin neliskulmaiseen kakkukupuun, sillä kuljetusmatkaa kertyi tälläkerralla meiltä Tikkurilaan asti.

1462698.jpg

Anna hoiti jälleen tuon koristelun puolen. Reunakoristeet jätin kakun tilaajan tehtäväksi, sillä kakut haettiin lauantaina ja juhlat olivat vasta sunnuntaina. Käytän yleensä ruukkusalaattia revittynä noissa reunoissa, joten ruukkusalaatti matkasi kakun mukana.

Täytekakuksi tuli tilaajan toiveen mukaisesti vaniljaisella mansikkarahkaseoksella täytetty kinuski ja kermavaahtokuorrutteinen kakku. Kakkupohjaksi 10 munan kakku ( yhtäpaljon munia, sokeria (ehkä hiukan vähemmän) ja jauhoja (+ 2,5 rkl perunajauhoja ja 2 tl leivinjauhetta). Täytteeseen 2 pussillista pakastemansikoita soseutettuna tomusokerin kanssa, vaniljakreemiä (vajaa dl jauhetta ja vajaa 3 dl vettä), 500 g rahkaa sekä 5 liivatetta. Lisäksi vielä hiukan sokeria sekä vaniljasokeria maun tarkistamisen yhteydessä. Kakun jaoin kolmeen osaan, kostutin Novelle Fruity omenajuomalla (oli mukavan raikas ei liian makea) ja pohjille levitin mansikkahilloa. Kakun kokosin vuokaan ylösalaisin ja kaadoin täyteseoksen reippaasti levyille. Hiukan pelotti lauantai aamulla kumota kakkua tarjoilualustalle, mutta täyte oli hyytynyt ja kakku pysyi koossa. Kinuskin keittelin 3 dl kermaa ja 1,5 dl sokeria sekä 1,5 dl fariinisokeria ja vielä rkl verran voita valmiin kinuskin joukkoon kiiltoa antamaan. Anna sitten taas hoiti floravispin vatkauksen ja pursotuksen.

1462705.jpg

Lusikkaleivistä unohdin ottaa kuvan. Lusikkaleipiin käytin 200g voita, 1,5 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl soodaa sekä 4 dl vehnäjauhoja. Rasva kiehautettiin kattilassa, kaadettiin kulhoon ja lisättiin sokeri ja annettiin jäähtyä. Sekoitus tasaiseksi ja lisätään jauhoseos. Käytin sellaista vanhanaikaista teräskahvilusikkaa muottina. Paisto 175 asteessa noin 12-15 min. Väliin aprikoosihilloa ja kierittely sokerissa.