Viimeisimmästä Kotivinkistä löytyi vihdoin ohje, jota olin jo kauan kaipaillut, nimittäin sitruunapiiraan ohje. Juuri sellaisen piiraan, johon tulee sitruunakiisseliä ja päälle marenkia. Ja kun minulla oli yhä niitä sitruunoita kylmiössä - miten ihmeen kauan ne säilyvätkin, nämä olivat ihan yhtä hyvässä kunnossa kuin ostettaessa, niin ei muuta kuin tekemään.

Sitruunapiiras

Pohja:

200g mrg

5 1/4 dl vehnäjauhoja

(2 rkl kylmää vettä)

Täyte:

3 sitruunaa (minulla oli 4, joten käytin ne nyt sitten kaikki pois)

5 dl vettä

2 dl sokeria

6 rkl maizenaa

ripaus suolaa

5 kananmunan keltuaista

Marenki:

5 kananmunan valkuaista

1 1/4 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

Mrg paloitellaan, jotta se pehmenee, sitten rasva ja jauhot nypitään sekaisin. Lisätään kylmä vesi, mikäli taikina on liian kovaa. Taikina painellaan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistellään haarukalla. Paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa 15 min. Täytettä varten sitruunat pestään ja raastetaan niiden kuorta 2 rkl verran. Sitruunoista puristetaan mehu. Kaikki täytteen aineet sekoitetaan kattilassa, kuumennetaan kokoajan sekoittaen kunnes sakenee.  Valkuaiset vatkataan vaahdoksi ja sitten lisätään sokeri, vaniljasokeri ja suola ja vatkataan kunnes pysyy kulhossa vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Kiisseli lisätään paistetulle piiraspohjalle ja päälle pursotetaan tai levitetään lusikalla marenki. Piirasta paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes marenki on kauniin värinen.

1480632.jpg

Ohjeen mukaan tehtyä kiisseliä jäi ylitse, en uskaltanut laittaa kaikkea kun tuo vuoka oli melko matala. Niinpä kuumensin kiisselin uudelleen lisäten siihen melkoisen nokareen voita. Ajatuksena oli tehdä tuota varsin herkullista LemonCurdia. Saas nähdä onnistuinko, seos on nyt jäähtymässä ja siirrän sen sitten jääkaappiin odottamaan aamua ja paahtoleipää.