tietysti. Mutta ei kuitenkaan kaappien ovet, ne pysykööt vielä kiinni. Tässä siis katsaus mummun keittiöön.

1852883.jpg

Se varsinainen keittiön sydän eli liesi ja tiskipöytä osuus. Olisin halunnut isomman tiskipöydän, mutta kun tila ei antanut periksi, niin oli pakko tyytyä tähän lyhyeen versioon. Halusin kuitenkin kunnon kaksialtaisen version, sillä meillä ei ole eikä tule tiskikonetta. Kahvinkeitin ja vedenkeitin ovat tuossa samassa ja vesipistekin kätevästi ihan suhteellisen lähellä. Kahvit, teet, sokerit ja suodatinpussit ovat tuossa keittimen yläpuolella olevassa vasemmanpuoleisessa kaapissa. Viereisessä kaapissa taas ovat kaikki ruoanlaittoon liittyvät ns. kuivatuotteet (tomaattimurska, kastikepussit, pastat jne.) Lieden takana ei ole sitä totuttua koroketta vaan päätin laittaa tasaisen laatoituksen lieden ympärille, jotta kattiloiden ja paistinpannujen siirtely olisi helppoa. Kaappien asemesta säilytän useimmin käytetyt kattilat ja paistinpannut tuossa lieden takana. Liedestä seuraavassa yläkaapissa on mausteita sekä mittamari, jauhosiivilä, sitruspuserrin ja joitain laseja sekä mukeja. Tiskikaappi on tuikitärkeä, koska sitä tiskikonetta ei ole. Kahvinkeittimen alapuolella on laatikosto, jossa säilytän kauhoja, paistinlastoja yms. Ylimpänä on leikkuulauta, sellainen tavallinen puinen ritilämalli, mutta laitoin siihen päälle sellaisen muovisen leikkuulaudan, joka on helppo ottaa pois ja pestä. Alimmassa laatikossa on leivinpaperit, muovikelmut yms. Laitan tähän perään heti vielä kuvan alkuperäisestä keittiöstäni sellaisena kun se oli meidän muuttaessa tänne syyskuussa 2001.

1852909.jpg

Tässä siis sama liesi-tiskipöytä nurkkaus ennen remonttia. Arvatkaa vaan miten jouduin pythagoraan lausetta käyttämään laskiessani tuota oikeaa kulmaa liedelle ym.

1852886.jpg

Tässä vielä vähän eri suunnasta sama nurkkaus. Meillä oli noita kaapin ovia sekä vetimiä erinäinen määrä, isännän täti nimittäin luopui omistaan ja appiukko otti ne talteen ja antoi sitten meille käyttöön. Laadin millimetripaperille keittiön pohjapiirroksen ja laskin sopivien kaappien/ovien paikat. Hämeenlinnan Ylijäämävarastosta löysimme sopivat kaappien rungot ja vieläpä samoja ovia, kun ihan kaikki eivät sopineet/riittäneet. Toinen alatiskikaapin ovi tarvittiin sekä nuo lieden molemmin puolin olevat kapeat yläkaapit. Lisäksi hankimme laatikostot etulevyineen ja niihin vetimet. Myös nuo tasot hankittiin määrämittaan sahattuina. Tosin tuo kapea taso tuli väärin ja vinoon sahattuna, joten minä sitten yhtenä päivänä ajoin töistä suoraan Hämeenlinnaan hakemaan uuden tason, niin ja myös toisen noista kapeista yläkaapin ovista, kun ensin luulimme tarvitsevamme vain yhden. Kun tuota liesikulmaa nimittäin kasattiin, niin isäntä kysyi, että mitäs tuonne ylös tulee? No minä siihen, että sinne tulee sellainen maustehylly ja hyllyt, jotka sinä rakennat. No, sinne sitten tuli maustehylly ja kaksi kaappia. Parempi niin.

1852892.jpg

Tässä sitten näkymä olohuoneesta/ruokailutilasta keittiöön. Vasemmanpuoleisessa yläkaapissa on laseja sekä alimmalla hyllyllä sekalainen määrä kaikkea tarpeellista teipeistä alkaen. Seuraavassa kaksoisovellisessa kaapissa on ylhäällä laseja yms. ja kahdella seuraavalla hyllyllä on leivontatarvikkeita. Ikkunanpuoleisessa yläkaapissa ovat ne minun ihanat Arabian vanhat kahvikupit, kermakkoineen ja sokerikkoineen sekä kahvikannuineen. Ne odottavat kunhan saan hankittua sen lasiovellisen vitriinin tuonne ruokailutilaan, jolloin siirrän ne sitten sinne. Mapeissa on ruokaohjeita ja lisäksi niiden vieressä on sitten kaikenlaisia keittokirjoja. Kaksoisovellisessa alakaapissa on alahyllyllä painavia uunivuokia, ruokalautasia yms. ja ylähylly on täynnä tuppereita (olin jonkin aikaa esittelijänä...). Reunimmaisessa alakaapissa on mm. juhliin hankitut kahvikupit pakkauslaatikoissaan (helppo kuljettaa juhliin) sekä kakkuvateja yms. Seuraavassa alakaapissa on mm. iso valurautapata sekä liekkipata, niin ja muffinssipellit ja Bamix vm. 1975 ja keksivarasto. Vieressä sitten laatikosto lusikoille, veitsille ja haarukoille, yläosassa leikkuulauta. Laatikoston yläpuolella on sitten vielä yksi yläkaappi, jossa on joulumukit ja meidän lääkkeet ja laastarit (meillä ei ole lääkekaappia). Jääkaappipakastin yhdistelmän yläpuolella on vielä yksi kaappi, jossa on kakkuvuoat ja mehumaija.

1852898.jpg

Tässä samaa kohtaa toisesta suunnasta, kohti ruokailutilaa. Tuonne ruokapöydän taakse havittelen sitä lasiovellista vitriinikaappia niille Arabian kupeille yms. Laitan seuraavaksi kuvan taas vanhasta keittiöstä.

1852905.jpg

Tässä siis tuo sama nurkkaus. Eikä sitten enempää kaappeja ollut. Tuossa kuvan oikeassa laidassa näkyy seinää, jonka poistimme, jotta saimme keittiötä suuremmaksi.

1852901.jpg

Tässä vanhaa olohuonetta, takan takana näkyy keittiön oviaukko, josta siis poistettiin seinä ja tilalle tuli jääkaappipakastin noin puoleen väliin tuosta seinästä ikkunaan päin. Samaan aikaan myös tuo takka purettiin ja tilalle muurattiin uusi varaava takka, joka on valkoinen.

1853190.jpg

Tässä siis vielä tuo näkymä nykyään. Kaiken kaikkiaan olen keittiööni todella tyytyväinen, sainhan alusta lähtien itse suunnitella sen, isäntä antoi minulle vapaat kädet, hänellä kuulema oli tarpeeksi tekemistä muun remontin kanssa. Ainoa rajoittava tekijä oli siis se erinäinen määrä niitä erikokoisia kaapinovia, jotka piti saada hyödynnettyä. Niin ja tietysti se, että vesipistettä emme lähteneet siirtämään kuten emme myöskään tuota lieden paikkaa. Myöskään ei keittiötä voinut laajentaa, koska lieden takana on hormi ja olohuoneen puolella takka. Puuhella kävi mielessäni, mutta kun tilaa ei ollut. Talomme ostimme syksyllä 2001 ja kesällä 2003 teimme tämän keittiöremontin.